Păstrăvul, ca specie, face parte din marea familie a Salmonidelor, alături de somon și lostriță. Un mare grup de pești bogați în vitamine, proteine și minerale extrem de esențiale organismului.
O excelentă sursă de vitamine și proteine
Pentru ce-i care au renunțat la carne, păstrăvul poate fi o excelentă sursă de proteine, atât de esențiale corpului nostru. Acestea ajută la creștere, susțin dezvoltarea armonioasă și ajută la regenerarea țesuturilor vătămate. O componentă esențială în dieta sportivilor și a copiilor.
Pe lângă proteine, păstrăvul mai conține și omega-3, vitamina B12 și niacină.
Deși mulți nutriționiști recomandă eliminarea acizilor grași din dieta cotidiană, trebuie să subliniem faptul că există și mulți acizi grași sănătoși. Unul dintre aceștia este chiar omega-3 – extrem de esențial corpului nostru. Omega-3 reduce inflamația din organism, lubrifiază încheieturile, protejează sistemul cardiovascular, previnde atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale (prin minimalizarea posibilității apariției cheagurilor de sânge), scade trigliceridele și crește nivelul colesterolului bun.
Niacina, cunoscută și ca Vitamina B3, este o subtanță esențială, care nu trebuie să lipsească din dieta noastră. Aceasta transformă alimentele consumate în energie, îmbunătățește digestia, conferă un aspect sănătos pielii și protejează sistemul nervos.
Vitamina B12 ajută la sinteza celulelor roșii, favorizează absorbția calciului, combate oboseala și depresia și asigură buna funcționare a sistemului nervos, prevenind Alzheimerul.
O altă componentă esențială, regăsită cu precădere în subspecia de Păstrăv curcubeu, este potasiul. Un mineral miraculos, care reduce tensiunea și riscul bolilor cardiovasculare, menține oasele și mușchii sănătoși și protejează rinichii.