Păstrăvul Curcubeu
Pastravul este o specie de peste foarte apreciata datorita gustului sau foarte bun si proprietatilor nutritive. Foarte bogat in acizi grasi Omega 3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 si proteine, pastravul este unul dintre pestii cu o cantitate scazuta de mercur, fiind recomandat ca parte a unor diete sanatoase. De cele mai multe ori, specialistii recomanda consumul a 2 portii de peste pe saptamana, o portie avand, in general 140 g.
Cele mai multe avantaje asupra sanatatii provin din cantitatea mare de acizi grasi Omega3, dar si din celelalte substante nutritive. Citeste mai jos cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa incluzi pastravul in alimentatia ta regulata.
Asigura buna functionare a sistemului cardiovascular
Acizii grazi polinesaturati, prezenti in pastrav, dar si alte surse somon, sardine, seminte de floarea soarelui, de in sau nuci, sunt foarte importanti pentru sanatatea inimii. Acestia previn coagularea sangelui, scad riscul de infarct si regleaza ritmul cardiac.
Imbunatateste memoria si incetineste declinul cognitiv
Consumul carnii de pastrav imbunatateste memoria si incetineste declinul cognitiv. Acidul docosahexaenoic (DHA), unul dintre componentele acizilor grasi Omega 3, este foarte important in contextul sanatatii creierului. Astfel s-au demonstrat efectele sale benefice asupra memoriei si a performantelor intelectuale. Un nivel scazut de DHA este asociat deseori cu un risc crescut de afectiuni mai grave, cum ar fi Alzheimer. De altfel, o cercetare publicata in revista Alzheimer’s and Dementia a subliniat faptul ca suplimentele bogate in DHA au in mod clar un efect benefic asupra memoriei.
Ideal pentru femeile insarcinate
Pastravul ar trebui sa faca parte din alimentatia femeilor insarcinate si a celor care alapteaza. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa aiba o alimentatie sanatoasa si variata, bogata care sa includa deasemenea si acizii grasi Omega 3. Acestia ajuta la dezvoltarea sistemului nervos la fat sau copilul mic, dar si la dezvoltarea ochilor si a creierului, in special in ultimele 2 luni de sarcina, atunci cand cresterea este rapida.
Cum organismul nostru poate depozita acizii grasi Omega 3, ar fi o idee buna sa integrezi peste ca pastravul in alimentatia ta chiar inainte de a ramane insarcinata, de 1-2 ori pe saptamana.
Pastravul – parte a alimentatiei recomandate varstnicilor
Odata cu inaintarea in varsta, apar si diverse probleme de sanatate. Acizii grasi Omega 3, prezenti in pastrav, protejeaza impotriva bolilor cardiace, scazand riscul unui infarct sau chiar imbunatatind sanatatea celor care s-au confruntat cu un astfel de episod. In plus, acestia amelioreaza simptomele artritei reumatoide, avand si unele efecte benefice asupra mobilitatii si articulatiilor.
Alte studii indica faptul ca un consum regulat de peste bogat in Omega 3 ar putea imbunatati vederea si sistemul imunitar, prevenind totodata si declinul cognitiv. Tocmai de aceea, pastravul nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor in varsta.
Pro si contra consum de peste
Consumat in cantitati moderate si din surse sigure, pastravul nu ar trebui sa provoace efecte adverse.
Totusi, trebuie sa fii ceva mai precaut in urmatoarele cazuri:
– Daca te confrunti cu o boala arteriala coronariana, consulta-ti doctorul, mai ales daca vrei sa cresti doza de peste sau suplimente alimentare din peste;
– Daca prezint risc de sangerare- acizii grasi Omega 3, consumati intr-o cantitate mare, pot provoca sangerare. Daca esti insarcinata, consulta-ti doctorul si consuma peste in limitele admise.
Avantaje: Pastravul este o sursa buna de proteine, vitamina B12, tiamina, riboflavina, niacina, fosfor, seleniu, acizi grasi Omega 3. Consumul de pastrav imbunatateste sanatatea cardiovasculara, abilitatile cognitive si ajuta la tonifierea corpului.
Dezavantaje: Pastravul este bogat in colesterol. Ca mai toate sursele importante de Omega 3, consumul excesiv de pastrav sau suplimente din ulei de peste ar putea creste riscul de hemoragii sau probleme digestive.
Pastravul – potrivit si atunci cand iti tonifici corpul
Sarac in grasimi saturate si cu un continut crescut de Omega 3, pastravul are beneficii directe asupra sistemului cardiovascular, totodata furnizand energia necesara muschilor atunci cand facem sport in mod regulat. Tocmai de aceea, el este recomandat celor care dorec sa isi tonifice muschii si sa isi dezvolte masa musculara.