Localizare

Pastravaria Sirna este situata in regiunea de Sud a Munteniei, Judetul Prahova. Denumirea pastravariei este data de numele comunei Sirna aflata in satul Bratesti. Amplasata in terasa joasa a paraului Pribeagul, Pastravaria Sirna se afla la o altitudine medie de 145 m in Campia Ploiestiului, o adevarata oaza de liniste si armonie. Principalele obiective istorice, culturale, de arhitectura si de arta sunt reprezentate de: Biserica Sf. Gheorghe si Adormirea Maicii Domnului (1793).

Pastravul crescut aici are carnea gustoasa si apetisanta, gust de apa de munte dulce. Datorita bazinelor in care cresc, carnea lor este foarte bine tonifiata si striata, avand libertate de miscare in curentii puternici in care inoata. Considerat inca din timpurile vechi o delicatesa pe mesele imbelsugate ale marilor boieri, pastravul se diferentiaza de celelalte specii de pesti prin faptul ca nu au gust si nici miros de peste, ci mai degraba au un gust fin si elegant a unei carni usoare si bogata in acizi grasi Omega 3 si vitamina B12. Pentru a asigura o calitate superioara a intregii productii de pastrav, ne-am intins pe o suprafata de 5400 mp si am alimentat ferma gravitational din paraul Pribeagu, cu apa limpede si bine oxigenata.

Intreaga ferma are in componenta urmatoarele: o statie de incubatie si predezvoltare, 8 bazine de crestere a puietului, 4 bazine de crestere a tineretului, 10 bazine de crestere a pestelui de consum si un bazin decantor – laguna de decantare.

Pastravul curcubeu

Raspandire: Originar din zona nord-estica a Pacificului, traieste in raurile si lacurile de pe coasta de vest a Americii de Nord, din California pana in Alaska. Datorita adaptabilitatii a fost introdus in Europa, Asia, America de Sud, Africa, Noua Zeelanda etc.

Romania: A fost introdus in Moldova, Maramures, Banat, Transilvania in jurul anului 1965 (Decei, 2001), a fost populat in cateva parauri Posaga, Gurghiu, Aries, fara rezultate exemplarele migrand spre aval. In prezent efectivele din liber sunt foarte reduse, ajung in rau accidental din pastravarii. Specia se preteaza cel mai bine pentru cresterea in sistem intensiv pentru consum. In lacul Vidra de pe raul Lotru s-a adaptat si se reproduce in libertate.

Dimensiuni: lungime 20 – 80 cm; greutate 0,2 – 20 kg; varsta 2 – 10 ani;

Descriere: Fata de indigen capul mai mic; gura se intinde pana in spatele ochiului; inotatoarea codala usor scobita in tinerete; solzi mai mari decat la indigen. Coloritul este verde-cenusiu, uneori spatele cu tente albastrui, argintiu sub linia laterala, albicios pe abdomen. In lungul liniei laterale are o un amestec de culori similare curcubeului, caracteristica care i-a dat si numele. Flancurile, spatele si inotatoarea caudala, sunt presarate cu puncte mici negre.

Morfologie: Linia laterala 130– 150 solzi; spini dorsali 3-4, radii pectorale 8 -10; numar de vertebre 60-66.

Hrana: Consuma larve de insecte care traiesc in apa si sub pietre sau insecte de la suprafata apei. Odata cu inaintarea in varsta consuma si pesti de talie mica.

Comandă și convinge-te!

Livrăm în aceeași zi

Product has been added to cart

View Cart